امروز:  دوشنبه 15 تیر 1394 
 
   
 
مندلیک اسید؛ ایمنی بیشتر عوارض کمتر

كاربرد مندليك اسيد به طور تنها يا همراه با داروهاي روشن كننده و ضد لك ديگر مثل كوجيك اسيد و هيدروكينون در درمان ملاسما بویژه در افرادي كه داراي پوست هاي حساس و نازك مي باشند، ايده آل است ...

مندلیک اسید؛ ایمنی بیشتر عوارض کمتر

مندليك اسيد يك آلفا هيدروكسي اسيد آروماتيك است. در آب نسبتاً محلول و در اتانول و ايزوپروپيل الكل كاملاً محلول است. از آنجايي كه از هيدروليز آميگدالين (عصاره بادام تلخ) بدست مي­آيد، نام آن از Mandel (بادام به زبان آلماني) مشتق شده است. به شكل پودر كريستالي سفيد رنگ است و ساختار شيميايي بزرگتري نسبت به گليكوليك اسيد داشته و دماي ذوب بالاتري نيز دارد.

 
مندليك اسيد خواص آنتي بيوتيكي دارد. در گذشته از آن به طور خوراكي در درمان عفونت­هاي مجاري ادراري استفاده مي­كردند. از همين اثرات آنتي بيوتيكي در درمان آكنه و پيشگيري از عفونت­هاي گرم منفي پس از ليزر درماني استفاده مي­شود.

 در دهه اخير تحقيقات گسترده­اي روي اثرات درماني آن روي چين و چروك­هاي پوست ناشي از آفتاب، هايپرپيگمانتاسيون­هاي غيرطبيعي و آكنه انجام گرفته است؛ به طوریكه آن را نامزد مناسبي براي جايگزيني گليكوليك اسيد معرفي نموده است. غلظت­هاي 2 تا 10 درصد مندليك اسيد به عنوان AHA (آلفا هيدروكسي اسيد) كاربرد دارد. مزيت آن نسبت به گليكوليك اسيد كه به طور معمول به عنوان AHA در محصولات كازمسيوتيك بكار مي­رود، اثرات ملايم ­تر و عوارض كمتر مي­باشد. فرآورده­هاي حاوي AHA در درمان افتادگي­، خطوط و چين و چروك­هاي پوستي و همچنين در درمان هايپرپيگمانتاسيون پوست كه اغلب خود را به شكل لكه­هاي پوستي و لك و مك نشان مي­دهد، با خاصيت لايه برداري كاربرد دارند. AHA هاي مورد استفاده در فرآورده­هاي ضدچروك شامل لاكتيك اسيد، سيتريك اسيد، گليكوليك اسيد و مندليك اسيد مي­باشد. در اين بين مندليك اسيد به دليل اثرات لايه برداري ملايم و ايجاد تحريكات پوستي كمتر برتری نسبي دارد.

براي لايه برداري سريع پوست يا Peeling معمولاً از غلظت­هاي 25 تا 70 درصد گليكوليك اسيد استفاده مي­شود. بر اساس مطالعاتي كه اخيراً صورت گرفته مندليك اسيد وقتي با غلظت 30 تا50 درصد براي Peeling بكار مي­رود؛ اثرات ملايم تري داشته و عوارضي كه به شكل قرمزي و تحريك ايجاد مي­شود ملايم­تر و قابل پيش­بيني­تر مي­باشد. كمتر سبب ايجاد تاول و سوختگي پوست شده و سلول­هاي اپيدرم رشد بهتري دارند.

مندليك اسيد با خواص دوگانه ضد ميكروبي و لايه برداري در درمان آكنه كمك كننده است. در آكنه رزاسه و آكنه بزرگسالان كاربرد دارد. در آكنه­هاي پاپولار و پوسچولاري كه به درمان­هاي موضعي معمول مقاوم شده­اند، اثرات مطلوبي دارد. در لوسيون­ها و ژل­هاي پاك­كننده­ پوست براي برطرف كردن جوش­هاي سر سياه در غلظت 2 درصد بكار مي­رود. پس از ليزر درماني احتمال عفونت با باكتري­هاي گرم منفي وجود دارد. نشان داده شده كه مصرف مندليك اسيد 2 تا 4 هفته قبل از درمان با ليزر خطر اين عفونت­هاي گرم منفي را كاهش می دهد و قرمزی و تحريك كمتري را سبب مي­گردد.

از این ترکیب در ملاسما نیز استفاده می شود. ملاسما يك مشكل شايع بارداری است كه در 10 درصد از زنان باردار ديده مي­شود. ملاسما به تغييرات رنگ پوست اطلاق مي­شود كه در شرايطي همچون بارداري، شيردهي، تغييرات هورموني، افزايش سن و مصرف داروهاي ضدبارداري و برخي داروهاي ضدتشنج در نواحي از پوست كه در معرض نور آفتاب است، رخ مي­دهد. اين تغيير رنگ معمولاً به شكل لكه­هاي پوست و كك و مك بروز مي­كند. درمان­هاي مختلفي براي آن توصيه مي­گردد (مانند مصرف محصولات حاوي هيدروكينون، ترتينوئين، گلابريدين، عصاره­هاي گياهي روشن كننده) که مندلیک اسید یکی از این موارد است. معمولاً درمان ملاسما طولاني مدت است و چندين دارو و فرآورده پوستي به كار مي­رود. يكي از مهمترين اين درمان­ها مصرف طولاني مدت­ فرآورده­هاي حاوي AHA است. كاربرد مندليك اسيد به طور تنها يا همراه با داروهاي روشن كننده و ضد لك ديگر مثل كوجيك اسيد و هيدروكينون در درمان ملاسما بویژه در افرادي كه داراي پوست­هاي حساس و نازك مي­باشند، ايده­آل است. مشاهده شده مندليك اسيد با غلظت 10 درصد در طول مدت 6 ماه روي ملاسما مقاوم به درمان­هاي ديگر، موثر بوده است. البته در طول درمان با هر داروي ضد لك و لايه بردار ديگر اعم از مندليك اسيد بايد حفاظت در برابر نور خورشيد مورد توجه ويژه قرار گيرد. درمان لك­ها و چين و چروك­هاي پوست بدون توجه به اثرات مضر نور خورشيد امكان­پذير نخواهد بود. اين حفاظت شامل خودداري از قرار گيري جلوي نور آفتاب در ساعات 10 تا 16 بخصوص در فصول بهار و تابستان و استفاده از ضد آفتاب­ها متناسب با نوع پوست مي­باشد. بنابراين در طول زمان مصرف مندليك اسيد حتماً توصيه مي­شود كه در طول روز از ضد آفتاب مناسب استفاده شود تا از هايپر پيگمانتاسيون ثانويه (تيرگي پوست مجدد بعد از استفاده از ضد لك­ها و لايه بردارها) ممانعت گردد.

بنابراين مندليك اسيد را مي­توان يك AHA نسبتاً نوظهور با عوارض كمتر و ايمني بيشتر نسبت به مشتقات ترتينوئين ناميد كه مي­توان آن را محصولات كارخانه­اي و فرآورده­هاي تركيبي در داروخانه­ها در درمان كمكي آكنه، پيرپوستي، افتادگي و چروك پوست، ليزر درماني و ملاسما بكار رود.

دکتر سمیه نیکنام

مسئول فنی داروخانه بیمارستان پوست رازی

 

  

منابع:

1.      Garg VK, Sinha S, Sarkar R.”Glycolic acid peels versus salicylic-mandelic acid peels in active acne vulgaris and post-acne scarring and hyperpigmentation: a comparative study.Dermatol Surg. 2009 Jan;35(1):59-65.

  1. Mandelic Acid: A Revolution in Skin Care.skincarerx.org/rx_article.html
  2. Roan AM. “The chemistry of  alpha-hydroxy acids” Cosmet dermatol. 1994;7 (suppl 10):4.
  3. Taylor MB. “Summary of Mandelic Acid for the Improvement of Skin Conditionswww.nucelle.com/article.pdf
 
  فهرست
  دسته ها
داروهای ترکیبی
فرآورده های بهداشتی-آرایشی
دانستنی های دارویی
  پیوندها
وزارت بهداشت
دانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران
انجمن بین المللی داروهای ترکیبی
آموزش ساخت داروهای ترکیبی
آمار بازدید از سایت
کل بازدید کنندگان :
406669
مشاهده صفحات :
467358
 

Powered by: w3school.ir

تمامی حقوق این سایت محفوظ میباشد .